Takvim Bilgisi - 2018 YKS

YKS NE KADAR KALDI?

Gün Saat Dakika Saniye

17 Aralık 2017 Pazar

Takvim Bilgisi

Takvim Bilgisi
Takvim Bilgisi

TAKVİM BİLGİSİ

Günümüzün en değerli bilimlerinden biri olan Tarih, geçmiş olayları incelerken belirli bir zaman sıralamasına göre incelemektedir. Çünkü her olay bir neden ve her olayın bir sonucu bulunmaktadır. Bir önceki Tarih Bilimi ders konusunda zaten neden - sonuç ilişkisini açıklamıştık. 
Belirli bir zaman sıralamasına göre olayları kaydetme gereksinimi nedeni ile takvim kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde toplumların dili ve dinine göre çeşitli takvim çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu takvim çeşitleri sırasıyla,
  • Miladi Takvim
  • Hicri Takvim
  • Rumi Takvim
olarak adlandırılmaktadır. Bu takvimlerin kendince özellikleri ve farklılıkları bulunmaktadır. Takvimlerin özelliklerine kısaca bakacak olursak

MİLADİ TAKVİM

İlk olarak mısırlılar tarafından bulunmuştur. Bulunma sebebi Nil Nehri'nin belirli dönemlerde taşmasını hesaplayabilmek için oluşturulmuştur. Güneş yılını esas almaktadır. Daha sonraki dönemlerde Roma İmparatoru Julius Ceasar ve Papa XIII. Gregor tarafından iki kez düzenlenerek bugünkü halini almıştır. Ayrıca Tarih Biliminde kullanılan esas takvim Miladi Takvimdir.
  • Hazreti İsa'nın doğumu başlangıç olarak kabul edilir.
  • Başlangıç yılı 0'dır.
  • 0 yılından önceki tarihler Milattan Önce (MÖ) ya da İsa'dan Önce (İÖ) olarak gösterilir.
  • Bu yazı yazılırken 2017 yılındayız eğer biz 2020 yıl önceki bir olaydan bahsedecek olursak MÖ 3 olarak belirtiriz.
  • 100 yıl bir asırdır. 50 yıl ise yarım asırdır. 
  • Bir yıl toplamda 365 gün 6 saattir.

HİCRİ TAKVİM (KAMERİ)

Müslümanların takvimidir. Miladi takvimden farklı olarak Ay yılı esas alınmıştır. İlk ortaya çıkışı Mezopotamya Uygarlıklarından olan Sümerlere kadar uzanmaktadır. Bir yıl toplamda 354 gündür. Miladi takvim ile arasında 11 günlük bir süre farkı vardır. Başlangıcı ise 16 Temmuz 622 yılıdır. Sebebi ise Müslümanların Mekke şehrinden Medine şehrine göç etmesi yani hicret etmesi olayıdır. 

RUMİ TAKVİM

Dönemin en büyük devleti olan ve sınırlarının ucu bucağı bilinmeyen Osmanlı İmparatorluğunda, Avrupa ile yapılan ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesi ihtiyacı nedeni ile ortaya çıkan takvimdir. Güneş yılını esas alan bu takvimin başlangıcı ise Hicri takvim'de olduğu gibi hicret olayıdır. 1839 yılında kullanılmaya başlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder



Yorumların sorumluluğu ve yükümlülüğü, yorum sahibine aittir.

Yorum Kuralları

Türkçeyi düzgün kullanmaya özen gösterin.
Yorumunuzu kısa ve net bir dil ile ifade ediniz.
Nefret ve şiddet içeren yorumlar onaylanmaz.
Link, reklam içerikli yorumlar onaylanmaz.