YKS Puan Hesaplama - 2018 YKS

YKS NE KADAR KALDI?

Gün Saat Dakika Saniye

24 Kasım 2017 Cuma

YKS Puan Hesaplama

YKS Puan Hesaplama
YKS Puan Hesaplama


OBP PUANI (50 - 100 Arası)
DERS ADI [TYT] DOGRU SAYISI YANLIS SAYISI
Temel Türkçe (40)
Sosyal Bilimler (20)
Temel Matematik (40)
Fen Bilimleri (20)

Türkçe Neti Sosyal Neti Matematik Neti Fen Neti TYT Puanı


YKS PUANI NEDİR?

2018 yılında ilk kez düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı iki oturumdan oluşacak. Sınava giren öğrenciler için birinci oturumda Temel Yeterlilik Testi adı verilen bilgi birikimini ölçmeye yönelik bir sınav yapılacak. Bu oturumun ardından gelecek olan ikinci oturumda ise lisans programlarına girmek isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturumu yapılacak.

Öğrencilerin bu iki oturumda çözdüğü soruların doğru ve yanlışların sonuçlarına göre bir puan alacaklar. Tabii bu puan hesaplanırken sadece doğru ve yanlışlara bakılmıyor. Puan hesaplaması yapılırken Orta öğretim Başarı Puanı, derslerin ağırlık katı sayıları gibi faktörler göz önünde bulundurularak hesaplanıyor.  Bu hesaplanan puan ise öğrencilerin YKS Puanı olarak sisteme kayıt ediliyor. 

YKS PUAN YÜZDELİKLERİ

Dediğimiz gibi sınav için iki oturum yapılacak. Birinci oturumdan aldığınız puan ile ikinci oturumdan alacağınız puanın yüzdelikleri alınarak asıl yerleştirme puanınız ortaya çıkacak. Eski sınav sistemine göre MF 1-2-3-4, TM 1-2-3 ve TS 1-2 puan türleri vardı. Yeni sistemde ise 3 puan türü olup bunlar Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal olarak hesaplanacak. Bu puan türlerinin yüzdelikleri ise,

SÖZEL: [Temel Yeterlilik Testi (%40')] + [YKS Sözel Test (%60)]
EŞİT AĞIRLIK: [Temel Yeterlilik Testi (%40)] + [YKS Eşit Ağırlık Testi (%60)]
SAYISAL: [Temel Yeterlilik Testi (%40)] + [YKS Sayısal Testi (%60)]

olacak şekilde hesaplandığında ortaya ham puan çıkmaktadır. Bu puanın üzerine Orta Öğretim Başarı Puanı eklendiği zaman ise Yerleştirme Puanı ortaya çıkmaktadır. 

ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI [OBP] NASIL HESAPLANIR?

Lise eğitiminizi bitirdiğiniz zaman, 4 yıl eğitim süresi içerisinde aldığınız notların ağırlıklı ortalaması sizin başarı puanınızı oluşturmaktadır. Bu başarı puanı 50 ile 100 arasında değişmektedir. Bu başarı puanı üniversiteye giriş sınavlarında belirli kat sayılar ile çarpıldıktan sonra ham puanınıza eklenir. Kısaca OBP Hesaplama formülüne bakacak olursak,

OBP Puanı x 0,12 = Sonuç
Sonuc x 5 = OBP Başarı Puanı

Yukarıda verdiğimiz formül 0,12 kat sayısı için geçerlidir. Farklı lise türlerinden mezun olan öğrenciler için, seçtikleri bazı bölümlerde 0,18 kat sayı ağırlığı kullanılmaktadır. Öyle bir durum yaşayan öğrenciler için 0,12 yazan yeri 0,18 ile değiştirmek gerektirmektedir. Puanın nasıl hesaplandığına dair kısaca bir örnek verecek olursak,

Bir öğrencinin diploma başarı puanı 60 ise ve 0,12 kat sayı ağırlığı ile tercih işlemi yapacaksa

60 x 0,12 = 7,2
7,2 x 5 = 36

Burada ortaya çıkan 36 öğrencinin ham puanına eklenecek puandır. Örneğin sınavdan ham 350 puan alan bir öğrencinin diploma notu 60 ise, öğrencinin yerleştirme puanı 350 + 36 = 386 olacaktır. 

TYT DERS KAT SAYILARI

Temel Yeterlilik Testinde toplamda 120 sorulacak. Bu soruların 40 tanesi Türkçeden, 40 tanesi Matematikten, 20 tanesi Sosyal Bilgilerden ve 20 tanesi Fen Bilgisinden olacak. Sınavda her bir sorunun ağırlık kat sayı puanı vardır. 

ÖSYM öğrencinin puanını hesaplarken ilk olarak herkese sabit olarak verdiği taban puanı yazar. Sonrasında derslere göre net sayısı ile kat sayıyı çarpar. Her dersin net sayısı ve kat sayısı çarpıldıktan sonra verilen taban puan ile toplanır. En son olarak ise OBP hesaplanarak mevcut puana eklenir. Böylece kişinin yerleştirme puanı ortaya çıkar. Tabi bu işlem sadece TYT Puan Hesaplama işleminde geçerlidir. Eğer  YKS Puan Hesaplama yapmak istiyorsanız yine aynı sistem geçerlidir. Tek fark yüzdelik alımı mevcuttur. Bu konuya zaten üst kısımda Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Puan Yüzdelikleri kısmında değinmiştik. 

Yalnız şu yazının yazıldığı tarih itibari (13.11.2017) ile ÖSYM halen derslerin ağırlık kat sayılarını açıklamış durumda değil. YKS Portal ekibi olarak yapılan açıklamalara ve derslere verilen öneme göre belirlediğimiz kat sayı oranları ile hesaplama işlemi yapmaktayız. ÖSYM kat sayıları yayınladığı an sistem üzerinde güncellemeyi gerçekleştirip sizlerin kullanımına sunacağız.

Bizim derslere verdiğimiz kat sayı ağırlıkları ise şu şekildedir.
  • Herkese verilen ortak taban puan : 98,780
  • Türkçe dersi ağırlık kat sayısı : 3,959
  • Sosyal dersi ağırlık kat sayısı : 2,087
  • Matematik dersi ağırlık kat sayısı : 4,035
  • Fen dersi ağırlık kat sayısı : 1,986
olarak belirledik. Tekrardan belirtmek gerekirse ÖSYM ya da YÖK bu konuda herhangi bir bilgi paylaşımı yaptığı zaman sistemde güncelleme otomatik olarak devreye girecektir. 

YKS BAŞARI SIRALAMALARI

Birçok öğrencinin merak ettiği konuların başında da başarı sıralamaları geliyor. Bu konu ise tamamen muallakta olan bir konu. Nedenine gelecek olursak, öncelikle bu sınav ilk kez denenecek. Sınava ne kadar öğrenci katılacağı ise tam olarak bilinmiyor. Ayrıca bu sınav sistemine göre daha yerleştirme hiç olmadığı için bölümlerin taban puanları ve sıralamaları bilinmemektedir. Eski sistemde öğrenciler seçecekleri bölümün puan türüne göre atanırken bu sene durum daha farklı. 

Şöyle örnek vermek gerekirse, eski sistemde TIP bölümünü tercih edecek olan bir öğrenci MF-3 puanını kullanarak tercih verirdi. Mühendis olmak isteyen bir öğrenci ise MF-4 puanını kullanarak tercih veridi. Yeni sistemde ise durum daha farklı. Öğrencilere verilen bütün soruların doğrularından yanlışlar çıkartılarak ortaya çıkan net sayısı + ağırlık kat sayıları + obp puanı toplandığında elde edilen puan sizin diğer öğrenciler ile bulunduğunuz alandaki sıralamanızı belirleyecek. Lakin halen denenmemiş bu sistem için sıralama göstermek sadece tahmin ile doğru orantılıdır. 

1 yorum:



Yorumların sorumluluğu ve yükümlülüğü, yorum sahibine aittir.

Yorum Kuralları

Türkçeyi düzgün kullanmaya özen gösterin.
Yorumunuzu kısa ve net bir dil ile ifade ediniz.
Nefret ve şiddet içeren yorumlar onaylanmaz.
Link, reklam içerikli yorumlar onaylanmaz.